Nieuwsbericht
05-12-2022

“Gastbedden sneller terugplaatsen naar de juiste afdeling”

Frenk van Dijk is weekend-, avond- en nachthoofd (WAN-hoofd) in het OLVG in Amsterdam. Met 8 collega’s volgde hij de Vakopleiding Capaciteitscoördinator. Hij leerde om breder te kijken – en een echte eye-opener was dat gastbedden sneller moeten worden teruggeplaatst naar de juiste afdeling.

Als WAN-hoofd zorgt Frenk ervoor dat alle opnames, via welke weg dan ook, op de juiste plek in het ziekenhuis terechtkomen. Hij moet daarbij rekening houden met het aantal vrije bedden, de geplande opnames en ontslagen. Maar ook met uitval van medewerkers door bijvoorbeeld ziekte. Frenk: “Ook bij calamiteiten word ik betrokken. Denk aan reanimatie, brand of als de toestand van een patiënt verslechtert.”

Wat vond je van de vakopleiding?
Frenk: “Ik ben zeer positief. Voor doeners in de zorg zijn opleidingsdagen vaak een lange zit maar deze twee dagen vlogen voorbij.”

Wat heb je geleerd?
“Ik heb geleerd om breder te kijken. Misschien denk je dat er geen opnamecapaciteit is, maar kan die er wel komen. Bij een ‘code rood’ kijk ik nu wat langer: is het wel echt rood? Of kan de kleur van de dag ook oranje of groen zijn? Dat geeft een  positievere kijk.

Een echte eye-opener voor mij was dat een gastbed gemiddeld 1,5 dag te lang in het ziekenhuis verblijft. Dat neem ik direct mee naar de praktijk: deze gastbedden sneller terugplaatsen naar de juiste afdeling.”

Frenk van Dijk, WAN-hoofd OLVG

Docent Nol Visschers, zelf capaciteitsmanager is in het Maastricht UMC+, benadrukte dat een goede wisselwerking tussen operationele sturing tijdens kantooruren en daarbuiten van essentieel belang is. Hoe gaat dat bij jullie?

“We doen dat al best goed, zo blijkt. Er is een warme overdracht zodat we met een goed overzicht beginnen. Maar er zijn natuurlijk ook verbeterpunten, zoals het hele ziekenhuis meer laten inzien hoe het ervoor staat qua capaciteit. Daar kunnen we nog stappen maken.”

——————————–

Om dagelijkse goede zorg te garanderen, is operationele sturing nodig. Als capaciteitscoördinator ben je de schakel tussen management en werkvloer en je geeft gevraagd en ongevraagd advies. In de Vakopleiding Capaciteitcoördinator leer je hoe effectief invulling geeft aan die operationele sturing in het ziekenhuis. Klik hier voor meer info.

 

Nieuws

Klaar voor morgen?