Nieuwsbericht
09-02-2024

Na elke lesdag het gevoel: “hier kan ik in de praktijk iets mee”

Precies op tijd, vlak voor de geboorte van haar eerste kind, rondde Lieke van Deursen het Excellence Program Health Capacity & Resource Management af – en nog als ‘best of class’ ook.
“Ik kwam na elke lesdag enthousiast terug op de werkvloer, zin om aan de slag te gaan met wat ik had geleerd.”

Lieke studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht en deed daarna een master Healthcare Management in Rotterdam. “Ik vond Health Service Operational Management toen al een heel leuk vak. En ik word heel blij van Excel en rekenen.” Het was dus een kwestie van tijd voor ze het integraal capaciteitsmanagement in zou rollen. Na een baan als kwaliteitsfunctionaris in OLVG en teammanager SEH en IC in het Diakonessenhuis greep ze begin 2023 haar kans. Er kwam een plek vrij in het team Capaciteitsmanagement van het Diak, dus switchte ze naar adviseur Integraal Capaciteitsmanagement. Lieke wilde dat laten samenvallen met een opleiding. Haar collega’s waren enthousiast over de docenten van Hello! Planner, dus de keus voor het Excellence Program was snel gemaakt.

Concrete handvaten

Lieke: “Ook al gaat het goed in het ziekenhuis, er is altijd de uitdaging te onderzoeken wat nog beter kan. En dat vond ik ook de kracht van het Excellence Program, dat ik steeds het gevoel had: hier kan ik in de praktijk iets mee” Het Diakonessenhuis was bijvoorbeeld bezig met het verder ontwikkelen van het tactisch planoverleg. Lieke: “Dat hadden we in de opleiding behandeld dus dat besprak ik dan met mijn collega’s. Keken we samen hoe we dat het beste kunnen invullen. Of we kregen de vraag om een rooster anders in te regelen. Ook daarvoor kreeg ik niet veel later in de opleiding concrete handvaten hoe je dit kan aanpakken.”

Diepgang

Een ander pluspunt is de theoretische, wiskundige diepgang. “Al had het van mij nog wel een stukje dieper gemogen”, lacht Lieke. “Ik ga heel erg aan op Excel, wiskunde en berekeningen – de lessen Business Analytics van Dennis Roubos. Voor een aantal deelnemers ging dat misschien wat te ver. Maar ik kon altijd 1-op-1 doorvragen. En bij de eindpresentaties werd ik door sommigen juist aangenaam verrast door het interessante stukje praktijk dat ze inbrachten. Doordat we andere achtergronden hadden, konden we op verschillende vlakken van elkaar leren.”

ICM gaat leven

Het Excellence Program biedt deelnemers de kans om integraal capaciteitsmanagement meer te promoten binnen het ziekenhuis. Lieke: “Wij betrekken andere disciplines bij wat we hebben geleerd. Wekelijks zitten we met onder meer de teammanagers van de kliniek en SEH en opnameplanners samen, waarbij we continu proberen te verbeteren. Ook hadden we pas een ICM-kennissessie voor de team- en medisch managers van een bepaald cluster. We hebben ze verteld over ICM en bijvoorbeeld het raamwerk voor capaciteits- en resourcemanagement in ziekenhuizen uit de opleiding laten zien. Daarnaast hebben we het ‘vliegtuigspel’ en ‘dobbelspel’ met ze gespeeld, om ze het gevolg van veel variabiliteit te laten zien. Zo gaat ICM steeds meer leven binnen het hele ziekenhuis. En weten anderen waarvoor ze ons kunnen benaderen. We willen vaker kennissessies voor collega’s organiseren, daar zullen we zeker input vanuit de opleiding voor gebruiken.”

Basis uitbouwen

Ten slotte vindt Lieke het ook belangrijk om jezelf een opleiding als het Excellence Program te gunnen. “Mogelijk kan dit met steun vanuit je werkgever. Je bouwt je basis uit, geeft jezelf tijd en ruimte voor lesdagen en huiswerk en om serieus met capaciteitsmanagement bezig te zijn. Je gaat voor jezelf dingen uitzoeken en narekenen en kunt daarvoor een onderwerp uit je eigen ziekenhuis pakken dus dat maakt het ook gelijk praktisch.”

Nog even genieten van haar dochter en het verlof, en dan half maart weer aan de slag. “Ik heb heel veel zin om het weer op te pakken en mijn steentje bij te dragen.”

In september 2024 start een nieuwe leergang van het Excellence Program Health Capacity & Resource Management. Lees meer en schrijf je snel in!

Nieuws

Klaar voor morgen?