Rol

Capaciteitsmanager

De capaciteitsmanager is de regievoerder op de patiëntenstroom en heeft beslissingsbevoegdheden op het gebied van inzet en gebruik van capaciteiten. Daarmee acteert de capaciteitsmanager deels op het terrein van collega-managers. De capaciteitsadviseur adviseert het lijnmanagement over hoe te besluiten, neemt besluiten op het moment dat lijnmanagers er onderling niet uitkomen of besluiten die indruisen tegen de belangen van de organisatie. Durf daar een stap verder in te gaan dan de organisatie en kies voor een invulling in lijn met je eigen oordeel over de besturing van de organisatie. De capaciteitsmanager past in zijn positie functioneel bezien niet goed in een organogram; hij heeft een situatieafhankelijke positie. Hij ‘zweeft’ als het ware over raad van bestuur, stafdiensten, management en uitvoering heen. Maar uiteraard heeft ook de capaciteitsmanager hiërarchisch gezien een leidinggevende. Idealiter wordt de capaciteitsmanager onder het capaciteitsorgaan geplaatst. Dat blijkt in de praktijk dikwijls lastig, dus een positionering direct onder de raad van bestuur is een goed alternatief. Een capaciteitsmanager is een gesprekspartner voor iedereen in de organisatie. Dus iemand die de zorg en de professionals die daarin werken begrijpt. Die verstand heeft van systeemkunde en kan omgaan met cijfers en grafieken. Die organisatiesensitief is, goed kan wheelen en dealen, maar ook de confrontatie niet uit de weg gaat op het moment dat er een knoop doorgehakt moet worden. Kortom: Een schaap met 5 poten en een lenige geest. De ideale capaciteitsmanager is naast ‘brandjesblusser’ ook iemand die de organisatie op een hoger niveau brengt op het gebied van capaciteitsmanagement. In principe is het operationeel capaciteitsmanagement een aangelegenheid voor het lijnmanagement; de capaciteitsmanager acteert op het moment van frictie tussen organisatieonderdelen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Dus heeft de capaciteitsmanager ook de positie en mogelijkheden om organisatieonderdelen te adviseren bij het verbeteren van hun capaciteitsmanagement.
Opleiding(en) voor

voor de Capaciteitsmanager

Uitgelicht

Binnenkort biedt Hello! Planner een 4-daagse opleiding ‘Informatiemanagement voor Capaciteitsmanagers en Financials’ aan.

Hello! Planner is de opleider op het vakgebied in Nederland

Gevonden: 5 opleiding(en)

Wij denken graag met je mee! Ook voor praktische vragen kun je bij ons terecht via
Online afspraak maken

Specifiek voor de zorg

Wij zijn exclusief actief binnen de Nederlandse gezondheidszorg en hebben een marktaandeel van nagenoeg 100% binnen de Nederlandse ziekenhuizen.

Specialist met ervaring

Wij werken uitsluitend met een select aantal docenten met uitzonderlijke vakinhoudelijke expertise en diepgaande kennis van de Nederlandse gezondheidszorg.

Verschillende rollen en functies

Wij bieden opleidingen voor verschillende rollen en functies binnen de Nederlandse gezondheidszorg op het gebied van planning, capaciteits- en workforcemanagement.

Groot door klein te blijven

Wij zijn onderdeel van een krachtig ecosysteem van samenwerkende organisaties waarmee wij naast opleidingen tevens consultancy, planservices, data & software oplossingen, detachering, werving & selectie en assessments bieden.

Hello! Planner

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Hello! Planner biedt jou de mogelijkheid om je persoonlijk en vakinhoudelijk verder te ontwikkelen op het gebied van planning, capaciteits- en workforcemanagement in de zorg. Eigentijdse opleidingen waarmee je impact hebt op de zorg van morgen en straks het verschil gaat maken. Wij kennen de zorg door en door, weten wat er speelt en spreken de taal. Dat maakt ons uniek.

Wat doen we nog meer?
cases

Het is ontzettend waardevol om naast het opleidingsprogramma in het operationele planningsproces te werken

case

Ilse Prins

Het traineeship leert je hoe een ziekenhuisorganisatie in elkaar zit en je krijgt kennis mee waar je in de rest van je carrière altijd profijt van zult hebben.
Sinds 2021 werk ik als Adviseur Integraal Capaciteitsmanagement bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Mijn loopbaan is begonnen met het Traineeship Planning en Logistiek in de Zorg bij Hello! Planner.
Omdat het vakgebied van planning en logistiek in de zorg zo in ontwikkeling is, blijft mijn baan uitdagend
Ilse Prins,
Adviseur Integraal Capaciteitsmanagement & Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
rollen

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Het zijn uitdagende tijden in de zorg waarbij het thema planning, capaciteits- en workforcemanagement een grote rol speelt; nu en de komende jaren. Tegelijkertijd is het een vakgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Met deze ontwikkeling ontstaan er nieuwe rollen en functies. Of je nou een planner bent, een capaciteitscoördinator, een adviseur ICM of een leidinggevende; Hello! Planner biedt jou de mogelijkheid om je persoonlijk en vakinhoudelijk verder te ontwikkelen op het gebied van planning, capaciteits- en workforcemanagement in de zorg.

Wat doen we nog meer?