Nieuwsbericht
20-03-2024

Zonder verkeersleider loopt het vast

Als het niet gaat volgens plan, moet je weten hoe je kunt anticiperen op de veranderende situatie. Als capaciteitscoördinator ben jij de verkeersleider in jouw ziekenhuis die dit voor zijn rekening neemt. Een belangrijke taak, die voorkomt dat er capaciteit gesloten moet worden, patiënten dreigen af te vallen of een opnamestop moet worden afgekondigd. De vraag is natuurlijk welke acties je kunt uitzetten om een mogelijk knelpunt te voorkomen.
Nol Visschers, capaciteitsmanager in het MUMC+ en docent bij Hello! Planner, legt uit aan welke knoppen je kunt draaien.

Veel mogelijk maar elk besluit heeft impact

Als capaciteitscoördinator houd je de cijfers over de instroom, doorstroom en uitstroom in de gaten. Wat is de huidige bezetting en wat mogen we de komende uren verwachten? Als je een knelpunt voorziet, bijvoorbeeld in het aantal (spoed)opnames, zijn er vaak nog tal van mogelijkheden om bij te sturen. Denk bijvoorbeeld aan de gesloten bedden vanwege de isolatie van patiënten. Vaak zijn deze verdeeld over het beddenhuis en worden er op meerdere plekken meerpersoonskamers geblokkeerd. Als je de totaalsituatie bekijkt, is er vaak nog clustering mogelijk waardoor er meer bedden beschikbaar komen voor opnames.

Maar elk besluit heeft een impact, dus is het belangrijk om goede afwegingen te maken en de meest voorkomende besluiten volgens een beslisboom aan te pakken of op te lossen. Hiermee maak je het uniform – en belangrijker nog: je acties worden voorspelbaar voor anderen, wat bijdraagt aan structuur en duidelijkheid.

De kloof met avond, nacht en weekenden

De zorg is niet alleen tijdens kantooruren en gaat door in de avond, nacht en weekenden. Vaak zie ik dat dit twee verschillende werelden zijn, dat er weinig contact is en dat er zelfs tegenstrijdige acties worden uitgezet in de verschillende diensten. Het is niet moeilijk om ze op elkaar af te stemmen met de juiste afspraken, structuur en communicatie. Zo kan een ‘warme’ overdracht van de dag- naar de avonddienst al enorm helpen om tegenstrijdigheden en discussies te voorkomen. Als dit lukt, wordt niet alleen het ‘rework’ minder maar zorgt dit voor minder frustratie en het sneller oplossen van knelpunten.

In de 2-daagse vakopleiding Capaciteitscoördinator leer je hoe je kunt anticiperen op een veranderende situatie en welke acties je kunt uitzetten om een mogelijk knelpunt te voorkomen. Na deze opleiding ben je in staat om volgens een vaste structuur knelpunten op te lossen en leer je handige vuistregels die je helpen bij het stellen van de juiste prioriteiten. 

Nieuws

Klaar voor morgen?