Nieuwsbericht
03-01-2023

Annemijn Houwers nieuwe docent Vakopleiding Opname/OK-planning

Met trots presenteert Hello! Planner een nieuwe docent voor de Vakopleiding Opname/OK-planning: Annemijn Houwers, manager Capaciteit en Zorglogistiek bij Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Annemijn is binnen het Slingeland de grondlegger van integraal capaciteitsmanagement en het professionaliseren van de opname- en OK-planning. Vier vragen aan deze ervaren professional met hart voor de zorg!

Wat is je achtergrond, hoe kwam je in de zorg terecht?

‘Na het VWO had ik een vakantiebaan in het ziekenhuis op een polikliniek. Ik had me nog niet ingeschreven voor een studie omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat ik wilde. Ik las toen op intranet over de opleiding tot anesthesiemedewerker. Het werken op een operatiekamer leek mij erg boeiend en interessant. Ik werd aangenomen voor de opleiding en heb deze afgerond. Ik heb een half jaar als anesthesiemedewerker gewerkt, maar de wereld buiten de OK – vooral de planning en logistiek eromheen- trok mij nóg meer. Toen er een vacature kwam voor capaciteitsplanner was ik direct enthousiast. Daarna werd ik projectleider Integraal Capaciteitsmanagement en ik ben nu manager Capaciteit en Zorglogistiek. Met de afdelingen Centraal Planbureau (patiënten en personeel), Bureau Integrale Capaciteit, preoperatieve poli en transferbureau. Ook de relatiemanager huisartsen is onderdeel van de afdeling. In de afgelopen jaren heb ik diverse opleidingen gevolgd op het gebied van management maar ook specifiek gericht op capaciteitsmanagement.”

Kunnen we zeggen dat jouw hart bij de zorg ligt?

“Ja, zeker! Ik vind mijn werk inhoudelijk zo leuk dat je mij ’s nachts wakker mag maken voor een goed gesprek of idee over capaciteitsmanagement! Het werken in de zorg en daadwerkelijk een bijdrage hieraan kunnen leveren motiveert elke dag weer opnieuw. Eerst was dat aan het (OK-)bed, nu meer op afstand, maar mijn betrokkenheid met patiënten voelt gelijk. Door goed plannen kun je daadwerkelijk resultaten behalen waardoor je bijvoorbeeld de wachttijd voor een patiënt kunt verkorten.”

Vanwaar de zijstap naar lesgeven?

“Binnen het Slingeland Ziekenhuis heb ik het Centraal Planbureau opgezet. Hiervoor heb ik zelf ook de Vakopleiding Opname/OK-planning gevolgd. Ik kon dit destijds direct in de praktijk toepassen en heb hier zó veel van geleerd. De combinatie van kennis van de OK en de processen daar met de theorie vanuit de opleiding heb ik als zeer waardevol ervaren. Helemaal nieuw is het lesgeven niet. Ik heb vaker presentaties gegeven waarbij ik kennis vanuit het ziekenhuis en de praktijk mocht delen. Daarnaast heb ik ook een paar keer op de HAN in Nijmegen een gastles gegeven. Ik merkte dat ik dit enorm leuk vond. Ik ben zelf enorm enthousiast over dit vakgebied en draag dit heel graag over!”

Wat wil je planners graag bijbrengen?

“Ik zie veel kansen om de zorg verder te optimaliseren binnen de ziekenhuisorganisaties en meer de verbinding tussen afdelingen te zoeken en samen te werken. Dit in combinatie met gebruik van data. Zo kun je echt vanuit de integrale helikopterview het ziekenhuis bekijken. Daarnaast heb ik de laatste jaren veel ervaring opgedaan – en doe ik dat nu vandaag de dag nog steeds – binnen mijn ‘eigen praktijk’ in het ziekenhuis: omdat ik zelf op de OK én als capaciteitsplanner heb gewerkt kan ik de vertaling maken naar de praktijk. Het lijkt mij erg leuk om met cursisten in gesprek te gaan over casuïstiek uit de praktijk en hoe hiermee om te gaan. Ik heb wel geleerd dat er zeker niet maar één antwoord is. Planning is afhankelijk van zo veel factoren.”

Nieuws

Klaar voor morgen?