Nieuwsbericht
01-10-2024

Het effect van concentratie en spreiding van zorg op capaciteit en financiën blijft ondergesneeuwd

In het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn veel ziekenhuizen bezig met concentratie en spreiding van zorg. Hiermee zal er zorg gaan verschuiven tussen ziekenhuizen en zorgorganisaties wat een grote impact heeft op de inzet van eenieders capaciteiten en daarmee ook onmiddellijk op de financiën. Er zal een capacitaire en financiële vertaalslag gemaakt moeten worden. Deze ontbreekt nu veelal, mede doordat capaciteit en financiën binnen de zorg traditioneel twee losstaande thema’s zijn.

Concentratie en spreiding van de zorg: twee tegenovergestelde bewegingen
Bij ‘concentratie’ gaat het over het leveren van zorg op minder locaties om zo kwaliteitsverbetering te realiseren. Soms is dat nodig, omdat er nu eenmaal veel ervaring, kennis of dure infrastructuur nodig is om topzorg te kunnen bieden. Het ligt voor de hand dat het raamwerk vanuit de NZa voor de academische zorg op termijn ook uitgerold gaat worden naar de niet-academische zorg.  Bij ‘spreiding’ gaat het om de tegenovergestelde beweging: zorg welke juist dichterbij de burger moet komen om kwaliteitsverbetering te krijgen. Ook hier gaat het om ervaring, kennis en infrastructuur – alleen dan op een heel andere manier ingezet. FACT-teams, kleinschalig wonen en ParkinsonNet zijn voorbeelden van zorgconcepten waarbij de zorg zoveel mogelijk bij de mensen in de buurt wordt geleverd.

Capaciteit en financiën gaan verschuiven
Bij concentratie en spreiding zal er zorg gaan verschuiven tussen ziekenhuizen en tussen overige zorgaanbieders (GGZ, GHZ en VVT). Dit heeft een grote impact op de inzet van eenieders capaciteiten en daarmee ook onmiddellijk op de financiën. Er zal een capacitaire en financiële vertaalslag gemaakt moeten worden. Deze ontbreekt nu veelal, mede doordat capaciteit en financiën binnen de zorg traditioneel twee losstaande thema’s zijn. Zonder deze verbinding ontbreekt het fundament onder nieuwe zorgconcepten in het kader van concentratie en spreiding van de zorg.

Actualiteit op de hielen
Naast concentratie en spreiding spelen er actuele thema’s als het verlagen van het eigen risico en de gevolgen hiervan. Naar verwachting zullen meer mensen een beroep gaan doen op zorg en zullen wachtlijsten toenemen. Er zal meer capaciteit nodig zijn om aan de zorgvraag te kunnen voldoen, maar de vraag is of we in staat gaan zijn om de capaciteit uit te breiden. Zorgaanbieders zullen met hun zorgverzekeraars aan tafel moeten, want dit kan gevolgen hebben voor de contractafspraken die zij met elkaar gemaakt hebben. Gaat de plafondafspraak overschreden worden? Kom je wel uit met de aanneemsom die je hebt afgesproken? Gaat je zorgaanbod veranderen omdat er een andere mix van patiënten gaat ontstaan?

Capaciteit en financiën zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en is het fundament van de bedrijfsvoering. Hier ligt nog veel werk voor de zorg.

Op vrijdag 8 november organiseert Hello! Planner de Masterclass Productiegestuurd Begroten, verzorgd door Esther Peters. Esther is directeur Integraal Capaciteitsmanagement in Maastricht UMC+ met een achtergrond als registeraccountant en auditor bij KPMG. Binnen het MUMC+ heeft Esther de verbinding gemaakt tussen productie, capaciteit en financiën en is daarin een van de voorlopers binnen de Nederlandse ziekenhuizen.

Nieuws

Klaar voor morgen?