Nieuwsbericht
21-11-2023

“Meer inzicht in het effect van jouw handelen in de grote keten”

In november slaagde de eerste groep Avond-, Nacht- en Weekendhoofden en Spoedcoordinatoren van het St. Antonius Ziekenhuis voor de 2-daagse vakopleiding Capaciteitscoördinator. In december gaat een tweede groep de opleiding doen.

De vakopleiding Capaciteitscoördinator is interessant voor iedereen die betrokken is bij de dagelijkse coördinatie van de zorg. Je wordt een echte verkeersleider en houdt niet alleen je eigen ziekenhuis in de gaten, maar ook de keten en de regio.

Docent Nol Visschers is in het dagelijks leven capaciteitsmanager in het MUMC+ en kan dus veel overbrengen uit eigen ervaring: “Om dagelijkse goede zorg te garanderen, is operationele sturing nodig. Als capaciteitscoördinator ben je de schakel tussen management en werkvloer. Een vak apart! Je wilt zoveel mogelijk situaties in beslisbomen, protocollen en procedures vatten, want onder tijdsdruk ontbreekt de tijd om alternatieven goed te wegen. Ook moet vooraf afgesproken zijn wie in welke situatie welke rol, taak, verantwoordelijkheid en bevoegdheid heeft, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.”

 

Leerzame dagen

“Het waren voor ons leerzame dagen, waarbij we voorbeelden hebben besproken over de invulling van deze rol”, aldus afdelingshoofd Zorglogistiek Marjolein van Swinderen van St. Antonius Ziekenhuis. “Belangrijk is het vooruitkijken en tijdig signaleren, de blik in je eigen organisatie én op de ketenpartners en andere ziekenhuizen in de regio. Maar juist ook de communicatie naar de collega in de volgende dienst – waar is direct actie op nodig en waar ook niet – en het geven van input aan overleggen op tactisch niveau.”

 

Enkele opmerkingen van de cursisten:

“De vakopleiding is een aanrader omdat je meer inzicht krijgt in het effect van jouw handelen in de grote keten van in-, door- en uitstroom. Waardoor je nog kritischer gaat nadenken over de beschikbare en onzichtbare beddencapaciteit.”

“Een echte eye-opener was de verlengde ligduur van vreemdliggers. Dat vreemdliggen leidt tot meer opnamedagen, was nieuw voor mij. Wat ik vanaf nu meer zal doen, is afdelingen meenemen in het belang van een patiënt op het juiste bed te krijgen. Ik zal daarbij meer uitleg geven over het grotere geheel. Dit doe ik veelal wel, alleen ben me nu meer bewust van de noodzaak.”

“Heel leerzaam. Goede docent met vaardigheden.”

“Het was erg leuk en goed om dit samen te doen, van elkaar te leren en te horen hoe een ander ernaar kijkt. We hebben gehoord dat in andere ziekenhuizen anders gewerkt wordt, daar valt voor ons wat van te leren en een slag te slaan. Communicatie, transparantie en vertrouwen spelen een grote rol.”

Op maandag 4 december start een nieuwe 2-daagse vakopleiding Capaciteitscoördinator op basis van open inschrijving: https://www.helloplanner.nl/opleidingen/vakopleiding-capaciteitscoordinator/

Lees meer en schrijf je in, er is nog plek.

Nieuws

Klaar voor morgen?