Nieuwsbericht
12-09-2023

“Ik voelde me comfortabel en durfde me kwetsbaar op te stellen”

Miranda Meijer van Zonnehuisgroep Vlaardingen deed in juni de training Professionele Vaardigheden voor planners. Ze leerde onder meer om zich open en positief op te stellen en toont in gesprekken meer begrip. “Daar kom je verder mee dan als je een muur om je heen bouwt.”

Zonnehuisgroep Vlaardingen is een grote organisatie waardoor contact vaak digitaal verloopt, per mail of whatsapp. De zes personeelsplanners werken bovendien allemaal op hun eigen locatie en zien elkaar dus weinig face-to-face. Miranda: “Dat maakt communicatie lastiger. De kans is best groot dat je elkaar verkeerd begrijpt. Als zender ben je in een bepaalde gemoedstoestand en als ontvanger ook. Het is goed om je daar bewust van te zijn.”

Rollenspel

In de training Professionele Vaardigheden, die Miranda samen met haar collega’s volgde, leerden de cursisten onder meer om gericht te vragen. Miranda: “Bedenk wat je precies wilt weten, dat heeft invloed op wat je vraagt en hoe je de vraag stelt.”  Ook leerden ze om actief te luisteren en terug te vragen. “Ik weet van mezelf dat ik best hard en direct ben. Als een teamlid al een week ziek is, denk ik al snel: wanneer ga je weer wat doen?  Maar je bereikt meer met begrip tonen, doorvragen en meeleven. Daar ben ik me nu meer bewust van.” Het rollenspel met een actrice hielp daar goed bij. “Ik vond het eng maar het viel reuze mee en was heel leerzaam. We konden als groep heel goed analyseren wat er gebeurde. Stel jij je anders op, dan zie je ook meteen een verandering bij de gesprekspartner.

‘Martijn Schouten is een heel fijne docent die de hele groep meteen op het gemak stelde”, blikt Miranda terug. “Ik ben van nature een nuchtere aanpakker, ga liever aan de slag dan dat ik om hulp vraag of aangeef dat ik ergens mee zit. In de lessen durfde ik me wel kwetsbaar op te stellen door het comfortabele gevoel dat Martijn me gaf.”

Energie

Miranda doet sinds de training harder haar best om op de werkvloer positief en goedgehumeurd te blijven. “De energie die je zelf geeft, krijg je ook weer terug. Het is een hectische baan, er is veel krapte en ziekteverzuim. Maar het helpt om elkaar niet af te vallen. Je bent een team en moet het samen doen.”

Prioriteiten en grenzen stellen

Ook praktisch leerde ze nuttige vaardigheden. Prioriteiten stellen bijvoorbeeld. “Ik maak nu ’s ochtends voor mezelf een lijstje met wat ik in ieder geval wil afronden. Als ik dat niet doet, is de kans groot dat er 101 dingen tussenkomen. Ik heb nu meer controle over mijn eigen werkzaamheden.  Wel handig om je als planner minimaal aan je eigen agenda te houden.” Grenzen stellen hoort daar ook bij. “Als je niet oppast, krijg je veel op je bord geschoven waar je geen tijd voor hebt of wat je eigenlijk niet hoeft te doen. In de training merkte ik dat dat ook in andere organisaties speelt. Vragen die niet bij mij horen, leg ik nu vaker terug. Dan laat ik weten waar iemand het antwoord kan vinden in plaats van dat ik het zelf oplos.”

“Kortom, ik vond het een zeer nuttige training, perfect georganiseerd, op een mooie locatie en met een super docent.”

Ontspannen na afloop van de training

Op 30 oktober 2023 start een nieuwe training Professionele Vaardigheden voor planners. Schrijf je snel in!

Nieuws

Klaar voor morgen?