OPLEIDING

Analytics voor Capaciteitsadviseurs

4 lesdagen | Maarssen

Zorgorganisaties moeten over de juiste informatie beschikken om gericht te kunnen sturen. De tijd van (alleen maar) achteruit kijken ligt achter ons, analytics is steeds meer gericht op de toekomst. Hoe kunnen we de planning doelmatig vormgeven? Welke voorspelmodellen kunnen we hanteren? Door te ‘grasduinen’ door data worden nieuwe inzichten verkregen waarmee zorgorganisaties kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. In deze opleiding leer je essentiële vaardigheden om data te analyseren, trends en seizoenspatronen te ontdekken en voorspellingen te maken. Met als doel het optimaliseren van het zorgaanbod en de schaarse capaciteit. Tijdens de opleiding wordt uitgebreid stilgestaan bij de interventies om het aanbod en de capaciteit op de poli, de OK en de kliniek te optimaliseren. En leer je hoe je de impact hiervan kunt doorrekenen.
Het draait in deze opleiding om het inschatten van de toekomst op basis van data, zodat er optimale keuzes gemaakt kunnen worden voor het zorgaanbod en de benutting van de schaarse zorgcapaciteit.
Dennis Roubos | Docent
Inhoud

Waarom meedoen

 • Hoogwaardige en gespecialiseerde opleiding met de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van analytics en operations research in de zorg
 • Van onderbuik naar onderbouwing en gedegen optimalisatie
Programma

Tijdens de opleiding leer je de vaardigheden en technieken om met behulp van data science waardevolle informatie uit data te halen. Je leert essentiële vaardigheden om data te analyseren, trends en seizoenspatronen te detecteren en om voorspellingen te maken met als doel het optimaliseren van het zorgaanbod en de schaarse capaciteit. Tijdens de opleiding wordt uitgebreid stilgestaan bij de interventies om het aanbod en de capaciteit op de poli, de OK en de kliniek te optimaliseren en het doorrekenen van de impact hiervan.

Module 1 - Zorgvraag en variabiliteit

 • Variabiliteit en de gevolgen voor capaciteitsbehoefte
 • Het elimineren van variabiliteit
 • Voorspellen van de zorgvraag op basis van data science technieken

Module 2 - Berekenen van de capaciteit

 • Modeleren van de integrale capaciteitsbepaling
 • Inzicht in belangrijkste prestatie indicatoren, verder dan alleen gemiddelde
 • Bepalen van het aantal poli-sessies, OK-sessies en bedden

Module 3 - Stabiliseren van de planning

 • Optimale blauwdruk voor afspraken op de poli
 • Optimale blauwdruk voor afspraken op de OK
 • Optimale inrichting van het beddenplan

Module 4 - Flexibiliseren van de planning, eindopdracht en afsluiting

 • Personeel formatieberekening met flexpool
 • Eindopdracht
 • Certificaatuitreiking
 • Afsluiting & borrel
Voor wie?

Deze opleiding is interessant voor capaciteitsadviseurs die zich in deze rol willen ontwikkelen tot een echte expert en graag werken met data.

Leerdoelen

Na het volgen van de opleiding:

 • Ben je in staat om het aanbod en de capaciteit op de poli, de OK en de kliniek te optimaliseren
 • Kun je een goede voorspelling geven van de zorgvraag met behulp van data science
 • Ben je in staat om een integrale capaciteitsberekening te maken
Locatie

De opleiding vindt plaats op onze locatie in Maarssen, 5 minuten lopen vanaf NS station Maarssen en met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Lestijden

De opleidingsdagen zijn van 09.30 – 17.00 uur.

Lunch

Tijdens de opleidingsdagen zorgen wij voor koffie, thee, versnaperingen en de lunch.

Opleidingsmateriaal

Je krijgt tijdens de opleiding een cursusmap met de hand-outs van de opleiding en je krijgt toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je al het opleidingsmateriaal, oefeningen en opdrachten. Tijdens de opleidingsdagen maak je gebruik van een laptop. Deze wordt verzorgd door Hello! Planner.

Incompany of maatwerk?

Wij verzorgen deze opleiding regelmatig op locatie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Download de Flyer

De belangrijkste informatie in één document. Download de flyer Opleiding Analytics voor Capaciteitsadviseurs.

 

 

Docent(en)

Dennis Roubos

Docent

Dennis is wiskundige, docent en auteur van het boek 'Operations Research for Health Care Professionals'. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring in de ziekenhuis- en gezondheidszorgsector en is mede-oprichter en directeur van Simbox, een onderneming gespecialiseerd in data science oplossingen. Dennis is in staat om wiskunde te vertalen naar de wereld van de planning en logistiek in de zorg.

Investering

€ 2.695,- excl. btw. Dit is inclusief opleidingsmap, toegang tot de online leeromgeving en het gebruik van een trainingslaptop. Tijdens de opleidingsdagen zorgen wij voor koffie, thee, versnaperingen en de lunch.

Niveau

De opleiding wordt verzorgd op hbo-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een afgeronde hbo/wo-opleiding hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Een analytisch denkvermogen, ervaring met Excel en affiniteit met het analyseren van data is een vereiste.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit 4 lesdagen. Inclusief de voorbereiding voor de eindtoets komt de totale studiebelasting op 40 uur.

Eindtoets & diploma

Op de laatste lesdag krijg je een eindtoets. Mocht je onverhoopt niet slagen, dan krijg je eenmalig de mogelijkheid de eindtoets te herkansen.

Bij aanwezigheid op alle lesdagen en een voldoende op de eindtoets ontvang je het certificaat Business Analytics voor Capaciteitsadviseurs. Mocht je niet slagen voor de eindtoets dan ontvang je een bewijs van deelname.

 

 

 

Data, locatie & inschrijven

ma 10 feb | ma 3 mrt | ma 17 mrt | ma 31 mrt 2025

Maarssen
Inschrijven
Wij denken graag met je mee! Ook voor praktische vragen kun je bij ons terecht via
Online afspraak maken
Rollen

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Het zijn uitdagende tijden in de zorg. De vraag naar zorg zal de komende jaren sterk toenemen, de arbeidsmarkt is krap, de werkdruk hoog en de zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Hoe gaan we de zorg voor morgen organiseren? Planning en logistiek is het thema voor het komende decennium in de zorg. En tegelijkertijd een vakgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Er ontstaan nieuwe rollen en functies: de zorg heeft je nodig!