Ilse Foks

Het traineeship sloot super goed aan op mijn studie Logistics Engineering

“Al van jongs af aan heb ik grote interesse gehad in de zorg maar wist ik niet goed welke functies allemaal bestonden. Behalve de zorg aan het bed. Ik was dan ook ontzettend blij dat ik het traineeship van Hello! Planner tegenkwam. Planning en logistiek in de zorg is een werkgebied waar nog ontzettend veel te ontwikkelen is en waar je echt impact kunt hebben op het zorgproces!”

Het traineeship

Takenpakket steeds iets uitgebreid

“Ik ben begonnen bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de rol van Opname- en OK-planner. Toen ik volledig ingewerkt was op de operationele planning werd mijn takenpakket steeds iets uitgebreid met meer overstijgende dingen.”

“In mijn startrol maakte ik voor een aantal specialismen in het LUMC de planning van opnames en operaties. Hier komt veel bij kijken en hier heb je met veel verschillende stakeholders te maken. Een uitdagende functie waarbij je veel van het ziekenhuis, het proces en de cultuur leert. De opleidingsdagen tijdens het traineeship waren een goede aanvulling op mijn werkzaamheden. Hierbij heb ik echt geleerd meer integraal te denken om zodoende alle processen en afdelingen beter samen te laten werken.

Het soft skills programma heeft me daarnaast ook veel bijgebracht als het gaat om samenwerking en gesprekvoering met stakeholders op verschillende niveaus in de organisatie. Als je dit op de juiste manier aanpakt bereik je veel sneller en met meer plezier het gewenste resultaat!

Toen ik volledig ingewerkt was op de operationele planning werd mijn takenpakket steeds iets uitgebreid. Zo sloot ik aan bij vergaderingen en (deel-)projecten om samenwerkingen en afstemming te verbeteren. Waar ik met name tegenaan liep is de cultuur binnen de zorg die grote invloed heeft op processen, waardoor je hier niet zo snel verandering in kunt brengen. Dit is dus keer op keer een grote maar juist interessante uitdaging!

Inmiddels werk ik de helft van de tijd als Adviseur Capaciteitsmanagement voor het Capaciteitscentrum van het LUMC. Hier ben ik vooral werkzaam in het project Tactisch Plannen en Sturen wat we in 2021 gestart zijn. Voor het andere deel ben ik Senior Planner van het Opnamebureau en werk ik onder andere aan het project om electieve opname en OK-planning LUMC breed te standaardiseren.”

Covid-19

Van crisis naar nieuw project

“Wat me het meest bij is gebleven van het traineeship is het begin van de COVID-19 pandemie. Het hele ziekenhuis was van de ene op de andere dag in crisistoestand, waar we bij de opname- en OK-planning bijna alle patiënten moesten afzeggen.”

“In korte tijd moest een hele nieuwe manier van werken – prioriteren, afstemmen en samenwerken – opgezet worden. In het traineeship heb ik hier indirect zeker een aantal handvatten voor aangereikt gekregen, waardoor we dit samen met de collega’s snel door o.a. nieuwe overlegstructuren en overzichten hebben kunnen opzetten. Deze manier van werken is inmiddels een nieuwe standaard geworden waarbij er veel meer onderling afgestemd wordt en alle processen transparanter zijn geworden.”

Het traineeship als springplank voor je carrière

“Als je invloed wilt hebben op efficiëntere zorgprocessen is de instroom als Young Professional via het Traineeship van Hello! Planner de perfecte springplank. In het vakgebied valt nog ontzettend veel te ontwikkelen en ziekenhuizen staan daar sinds de COVID-19 pandemie steeds meer voor open!”

“Sinds februari 2021 werk ik gedeeltelijk voor het Capaciteitscentrum van het LUMC. Ik werk hier onder andere aan het project Tactisch Plannen en Sturen. Dit project zijn we gestart met een kleine scope, maar zal in de loop der jaren steeds verder uitgerold worden zodat we alle capaciteiten in het LUMC op de middellange termijn kunnen bijsturen op basis van in- en externe ontwikkelingen. Daarnaast werk ik aan een project om operationele Opname- en OK-planning LUMC breed te standaardiseren wat ook een grote uitdaging is. Ik hoop dat ik met beide projecten de komende jaren druk zal zijn, wat me ontzettend uitdagend lijkt. Doordat het beide zo veel processen van het LUMC raakt, raak ik hier niet snel op uitgekeken.”

 

rollen

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Er is altijd een volgend level. Eigentijdse opleidingen waarmee je impact hebt op de zorg van morgen en straks het verschil gaat maken. Wij kennen de zorg door en door, weten wat er speelt en spreken de taal. Dat maakt ons uniek.

Jouw rol!