Mandy Korzelius

Gelukkig ontdekte ik dat plannen echt een vak is en dat er heel veel vacatures zijn in de zorg

PERSONEELSPLANNER BIJ DE ZORGCIRKEL

Droom achterna

Mandy Korzelius koos na diverse banen en een sabbatical bewust voor de functie van personeelsplanner in de zorg. Met hulp van het UWV deed ze de Vakopleiding Personeelsplanning van Hello! Planner en vond ze een leuke baan bij De Zorgcirkel.

Haar hart ligt bij de zorg, maar niet meer zelf met de handen aan het bed. Mandy: “Ik ben opgeleid als diëtist, maar ik houd vooral van plannen en coördineren. Gelukkig ontdekte ik dat dat ook echt een vak is en dat er heel veel vacatures zijn in de zorg.”

Toen ze ging zoeken naar wat ze daarvoor nodig had, sprong één opleiding eruit: de Vakopleiding Personeelsplanning van Hello! Planner. Het UWV wilde de opleiding betalen, mits Mandy een baangarantie had voor daarna. Die vond ze bij De Zorgcirkel, een organisatie voor ouderenzorg in Noord-Holland.  De Zorgcirkel bedient ruim 7500 cliënten, thuis en op eigen locaties. Mandy: “Tot nu toe gingen mijn collega’s bij De Zorgcirkel naar een andere opleider, maar ik wilde per se naar Hello! Planner. Vanwege de persoonlijke benadering, de aansprekende verhalen op de website en natuurlijk de expertise in de zorg. Gelukkig mocht dat van mijn manager.”

GEMOTIVEERD

Plannen is een gedeelde verantwoordelijkheid

Ze slaagde voor de Vakopleiding, met het hoogste cijfer van de groep. “Ja, nu ben ik de nerd’, lacht Mandy. “Ik had misschien een streepje voor omdat ik er blanco in ging en heel gemotiveerd was.” Maar een makkie was het niet. Zeker op lesdag 2 (wet- en regelgeving) kreeg ze inhoudelijk veel nieuws te horen. “De meeste termen kende ik niet. Een voorspelbaar of herkenbaar rooster – dat was in mijn ogen hetzelfde, maar niet dus. De oefentoets zette mij en mijn mede-cursisten wat dat betreft op scherp.”

Ook gaf de opleiding haar tal van eye-openers. De zorg kampt met een groot personeelstekort, dat de komende jaren alleen maar verder zal toenemen als er niks verandert. Mandy: “Zorgpersoneel heeft zeker reden tot klagen. Het is niet normaal om mensen bijvoorbeeld lastig te vallen op hun vrije dag. Maar je doet het als roostermaker ook niet gauw goed, heb ik gemerkt. De Vakopleiding heeft me geleerd dat roosters een gedeelde verantwoordelijkheid zijn, van roostermakers, personeel en zorgmanagers. Als een rooster vooraf is afgestemd, is het niet alleen aan mij om problemen op te lossen.”

 

Doorgroeien

Nog enthousiaster

Bij De Zorgcirkel werkt Mandy voorlopig nog als dagstuurder en handelt ze ad hoc-zaken als ziekmeldingen en ruilingen af. “Dat is nog niet het echte plannen, maar wel heel goed om collega’s en de organisatie te leren kennen. Na de zomer wil ik graag doorgroeien, eerst naar personeelsplanner en uiteindelijk misschien naar het niveau van capaciteitsplanner. Ik was al enthousiast en de Vakopleiding van Hello! Planner heeft me nog enthousiaster gemaakt.”

Complete vakopleiding voor personeelsplanners in de zorg
rollen

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Het zijn uitdagende tijden in de zorg. De vraag naar zorg zal de komende jaren sterk toenemen, de arbeidsmarkt is krap, de werkdruk hoog en de zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Hoe gaan we de zorg voor morgen organiseren? Planning en logistiek is het thema voor het komende decennium in de zorg. En tegelijkertijd een vakgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Er ontstaan nieuwe rollen en functies: de zorg heeft je nodig!