VAKOPLEIDING

Tactische Capaciteitsplanning Revalidatie

4 lesdagen | Maarssen

In de revalidatiesector is vaak sprake van langdurige behandeltrajecten waar meerdere disciplines bij betrokken zijn. Daarnaast is het aantal revalidanten dat verwezen wordt of in behandeling is relatief laag. Hiermee onderscheidt de revalidatie zich van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Reden genoeg dus om een vakopleiding aan te bieden die speciaal gericht is op deze sector. In deze 4-daagse vakopleiding leer je 2 tot 6 maanden vooruit kijken. Hoeveel capaciteit is er nodig? Wat zijn mogelijke knelpunten in de beschikbaarheid van capaciteit en wat zijn de gevolgen van deze knelpunten voor de zorg en beoogde prestaties? Je krijgt de theorie, methoden en modellen aangereikt om op tijd te signaleren en bij te sturen.
De enige opleiding in Nederland voor tactische capaciteitsplanning in de revalidatiesector
Inhoud

Waarom meedoen

 • De enige opleiding tactische capaciteitsplanning in Nederland voor de revalidatiesector
 • Toepassingsgericht: naast de theorie ga je veel oefenen
 • Je maakt een tactisch capaciteitsplan voor een behandelgroep binnen je eigen revalidatiecentrum
Programma

Je leert vanuit een integraal perspectief hoe je een tactisch capaciteitsplan maakt en hoe je tactisch plannen en een tactisch planningsoverleg op kunt zetten binnen jouw revalidatiecentrum. Als tactisch planner kijk je niet uitsluitend naar de behandelfase, maar naar het gehele traject van verwijzing en intake tot einde behandeling.

Module 1 - Introductie

 • Inleiding logistiek, capaciteitsmanagement en planning
 • Doelstellingen, kritische prestatie-indicatoren (KPI’s) en informatiebehoeften
 • Casusopdracht 1

Module 2 - Procesanalyse en capaciteitsbepaling

 • Uitleg en gebruik van de Wet van Little
 • Procesanalyse: identificeer en optimaliseer de bottleneck
 • Prognose van toekomstige zorgvraag en benodigde capaciteit
 • Casusopdracht 2

Module 3 - Resourceplanning

 • Plannen van individuele afspraken en afsprakenseries
 • Bepalen van het doel (doorlooptijd, leegloop, uitloop, wachttijd)
 • Omgaan met onzekerheid (afspraakduur, no shows)
 • Regelgeving en gezond roosteren
 • Wensen van medewerkers
 • Vormen van roosteren

Module 4 - Zelf aan de slag

 • Knelpunten, consequenties en scenario’s (werken met de course of action matrix)
 • Eindpresentaties tactisch plannen revalidatie
Voor wie?

De opleiding is interessant voor een ieder die een rol ambieert als tactisch planner in de revalidatie. Ervaring binnen de revalidatie (bijv. GRZ, MSR) is een pré. De opleiding vereist minimaal een hbo-werk- en denkniveau en basis Excel-vaardigheden.

Leerdoelen

Het programma leidt je op tot vakspecialist op het gebied van tactisch plannen in de revalidatie. Na het volgen van deze opleiding:

 • Ben je in staat om op basis van de zorgvraag en beoogde prestaties te bepalen hoeveel capaciteit er nodig is voor de komende 2 tot 6 maanden
 • Kun je beoordelen of de beschikbaarheid van revalidatieartsen en de para- en perimedici een mogelijk probleem gaan vormen
 • Kun je beoordelen wat de consequenties zijn van de geconstateerde problemen op de zorg en het prestatieniveau
 • Ben je in staat om op basis van scenario-analyse een tactisch plan te maken dat een optimale zorgverlening voor de komende maanden garandeert
Locatie

De opleiding vindt plaats op onze locatie in Maarssen, 5 minuten lopen vanaf NS station Maarssen en met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Lestijden

De opleidingsdagen zijn van 09.30 – 17.00 uur.

Lunch

Tijdens de opleidingsdagen zorgen wij voor koffie, thee, versnaperingen en de lunch.

Opleidingsmateriaal

Je krijgt tijdens de opleiding een cursusmap met de hand-outs van de opleiding en je krijgt toegang tot onze online leeromgeving. In de leeromgeving vind je al het opleidingsmateriaal, oefeningen en opdrachten.

Laptop

Tijdens de opleidingsdagen heb je een laptop nodig. Beschik je niet over een laptop, dan kun je gebruik maken van een trainingslaptop van Hello! Planner. Dit horen wij graag voorafgaand aan de start van de opleiding.

Incompany of maatwerk?

Wij verzorgen deze opleiding ook op locatie. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

 

Docent(en)

Docent Nol Visschers

Nol Visschers

Docent

Nol heeft een achtergrond als technisch bedrijfskundige en heeft zich later verder gespecialiseerd in managementwetenschappen en zorglogistiek. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring met capaciteitsmanagement en zorglogistiek en werkt momenteel als capaciteitsmanager in Maastricht UMC+. Hiervoor was hij werkzaam in het Zuyderland Ziekenhuis. Naast zijn werk in het ziekenhuis heeft Nol zijn eigen bedrijf. Ook is hij één van de vaste docenten bij de Masterclass Zorglogistiek bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).  

Bas Bos

Docent

Bas is oprichter en directeur van Hello! Planner. Hij heeft 20 jaar ervaring met planning, capaciteits- en workforcemanagement. Buiten de zorg heeft Bas veel ervaring opgedaan in de luchtvaart, het openbaar vervoer, de retail, de industrie en de publieke sector. Bas ondersteunt diverse ziekenhuizen en zorgorganisaties bij verander- en verbeterprogramma's. Tijdens de eerste uitbraakperiode is Bas als Co-Chief Plans & Resources bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) nauw betrokken geweest bij de COVID-coördinatie in de zorg.  

Investering

€ 2.695,- excl. btw. Dit is inclusief opleidingsmap, toegang tot de online leeromgeving en (eventueel) het gebruik van een trainingslaptop. Tijdens de opleidingsdagen zorgen wij voor koffie, thee, versnaperingen en de lunch.

Niveau

Deze vakopleiding wordt verzorgd op hbo-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een hbo/wo-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Je bent analytisch sterk en beschikt over basis Excel-vaardigheden.

Studiebelasting

De vakopleiding bestaat uit 4 lesdagen. Inclusief het maken van een tactisch plan en de voorbereiding voor de eindpresentatie komt de totale studiebelasting op 48 uur.

Eindpresentatie & diploma

Aan het eind van het programma presenteer je jouw tactisch capaciteitsplan tijdens een tactisch planningsoverleg (TPO). Het maken van het tactische plan gebeurt deels tijdens de lessen, en deels thuis (maximaal 8 uur).

Alle deelnemers presenteren tijdens de laatste lesdag de eindopdracht. Bij een goede beoordeling ontvang je het certificaat Tactische Capaciteitsplanning Revalidatie. Wanneer de eindopdracht niet voldoet aan de gestelde eisen, maar je wel alle lessen hebt gevolgd, mag je eenmalig kosteloos de eindopdracht herkansen. Behaal je geen voldoende dan ontvang je een bewijs van deelname.

Data, locatie & inschrijven

ma 18 nov | di 3 dec 2024 | ma 13 jan | ma 3 feb 2025

Maarssen
Inschrijven
Wij denken graag met je mee! Ook voor praktische vragen kun je bij ons terecht via
Online afspraak maken
Rollen

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Het zijn uitdagende tijden in de zorg. De vraag naar zorg zal de komende jaren sterk toenemen, de arbeidsmarkt is krap, de werkdruk hoog en de zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Hoe gaan we de zorg voor morgen organiseren? Planning en logistiek is het thema voor het komende decennium in de zorg. En tegelijkertijd een vakgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Er ontstaan nieuwe rollen en functies: de zorg heeft je nodig!