Vakopleiding Capaciteitscoördinator

Categorie

Opleiding

Locatie

Maarssen

Datum

Do 26 nov | 10 dec 2020

Uiterste inschrijfdatum

20-11-2020

Contactpersoon

Marjolein Boersma

De opleiding

Een ziekenhuis is dynamisch. Geen dag is hetzelfde en loopt vrijwel altijd anders dan verwacht. Verpleegkundigen worden ziek, operaties lopen uit, er zijn bedden te kort, patiënten moeten met spoed opgenomen worden en ga zo maar door. Het vereist een goede coördinatie om alles - elke dag weer - in goede banen te leiden.

Als capaciteitscoördinator zorg je ervoor dat de zorg en inzet van capaciteit gecoördineerd verloopt. Je lost effectief problemen op. Sterker nog, je signaleert tijdig wanneer problemen dreigen en treft maatregelen die voorkomen dat problemen ontstaan. Je houdt overzicht over poli, diagnostiek, OK, bedden, personeel en bent als het ware de ‘luchtverkeersleider’ van het ziekenhuis.

Wil je als een professional de capaciteit coördineren in ziekenhuizen? Krijg je er een kick van als elke dag alles geregeld is en gestroomlijnd loopt? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Voor wie?

Deze opleiding is interessant voor zorgprofessionals die zich willen ontwikkelen tot de nieuwe rol/functie van capaciteitscoördinator in ziekenhuizen. Een echte capaciteitsspecialist die analyseert, adviseert en ervoor zorgdraagt dat het ziekenhuis verantwoorde tactische beslissingen kan nemen.

Niveau

De Vakopleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er wordt van je verwacht dat je een HBO/WO-diploma hebt of door werkervaring op dit niveau functioneert. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Programma

Dag 1 – Effectief oplossen van capaciteitsproblemen

 • De rol van een capaciteitscoördinator
 • Wat moet ik allemaal in de gaten houden?
 • Triggerpoints, wanneer moet ik in actie komen?
 • Effectief oplossen van problemen aan de hand van beslismodellen

Dag 2 – Effectief coördineren van capaciteit

 • Tijdig signaleren van problemen 24 tot 48 uur van te voren
 • Effectief treffen van maatregelen om problemen te voorkomen
 • Intramurale en regionale coördinatie van capaciteit
 • Acteren binnen een Hospital Control Center
 • Eindopdracht
 • Certificaatuitreiking
 • Afsluiting & borrel

Studiebelasting

20 uur (incl. voorbereidingstijd voor de eindopdracht)

Lesdagen en -tijden

2 opleidingsdagen van 09.30 - 17.00 uur

 • donderdag 26 november 2020
 • donderdag 10 december 2020

Eindopdracht en diploma

Op de laatste opleidingsdag krijg je een eindopdracht. Bij een goede beoordeling van de eindopdracht ontvang je het vakcertificaat Capaciteitscoördinator. Als de eindopdracht niet voldoet aan de gestelde eisen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je eenmalig kosteloos de eindopdracht overdoen.

Docent

De opleiding wordt gegeven door Bas Bos. Bas heeft ruim 15 jaar ervaring in planning, capaciteitsmanagement en zorglogistiek. Bas is tevens oprichter van Hello! Planner.

Investering

€ 1.250,- excl. BTW. Deze investering is inclusief opleidingsmap, toegang tot de online leeromgeving en het gebruik van een trainingslaptop. Tijdens de opleidingsdagen zorgen wij voor koffie, thee, versnaperingen en de lunch.

Locatie

Deze opleiding vindt plaats op onze locatie in Maarssen, 5 minuten lopen vanaf NS station Maarssen en met ruim voldoende parkeergelegenheid.

Opleidingsmateriaal

Je krijgt tijdens de opleiding een map met de hand-outs van de opleidingsdagen en je krijgt toegang tot de online leeromgeving van het Hello! Planner Vakcollege. In de leeromgeving vind je al het lesmateriaal, oefeningen en opdrachten. Op de lesdagen maak je gebruik van een laptop. Deze wordt verzorgd door Hello! Planner.

Incompany

Deze opleiding bieden wij ook op maat aan en indien gewenst op uw locatie. Neem gerust contact op voor informatie en advies.
Vakopleiding Capaciteitscoördinator
Vacature delen:
Brochure

Vraag hier de digitale brochure van het Hello! Planner Vakcollege aan.

Brochure aanvragen