Ilse Prins

Omdat het vakgebied van planning en logistiek in de zorg zo in ontwikkeling is, blijft mijn baan uitdagend

“Tijdens het traineeship ben ik gaan werken in het LUMC als opname- & OK-planner en ben vrij snel mee gaan denken over hoe we de planning konden optimaliseren. Naar aanleiding daarvan is het Opnamebureau bijvoorbeeld uitgebreid en werd het meer gezien door de rest van de organisatie. Ik vind het nog steeds erg waardevol om naast het opleidingsprogramma in het operationele planningsproces gewerkt te hebben. Het is een goede manier om te leren hoe een ziekenhuisorganisatie in elkaar zit en je krijgt kennis mee waar je in de rest van je carrière altijd profijt van hebt.”

Werken en leren

De stappen die ik heb gezet

“Naast het opleidingsprogramma van het traineeship heb ik intern bij het LUMC de cursus Medische Terminologie gedaan. Na een jaar op het Opnamebureau gewerkt te hebben, werd ik projectmedewerker en hield ik me vooral bezig met het optimaliseren van de opname- en OK-planning.  Daarnaast werd ik ingezet op het Opnamebureau waar nodig. Ik vond het erg leuk om, met mijn kennis van het operationele proces op zak, de rest van de organisatie steeds beter te leren kennen en meer op tactisch en strategisch niveau mee te kunnen denken op mijn vakgebied. Na 2,5 jaar projectmedewerker te zijn geweest, ben ik Adviseur Capaciteitsmanagement op het Capaciteitscentrum en Coördinator van het Opnamebureau geworden.”

“Tegenwoordig werk ik in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Niet omdat ik het niet naar mijn zin had, maar omdat we gingen verhuizen, terug naar onze roots. Het is erg leuk om te zien hoe anders en toch ook weer hetzelfde beide ziekenhuizen zijn.”

Wat me is bijgebleven

Eerste COVID-golf maakte indruk

“Wat me van mijn tijd in het LUMC het meest is bijgebleven, is dat ik een keer gevraagd ben om mee te gaan naar de voorzitter van de Raad van Bestuur om uit te leggen hoe ik een bepaald vraagstuk aanpakte en om te verifiëren of we deze aanpak voor het hele ziekenhuis zouden kunnen gebruiken. Daarnaast heeft de eerste COVID-golf ook veel indruk op mij gemaakt. ‘Eilandjes” binnen het ziekenhuis verdwenen als sneeuw voor de zon en iedereen zette zich in waar mogelijk. Tegelijkertijd hebben we samen een te gek Capaciteitscentrum neergezet in het LUMC.”

Een blik vooruit

Hoe ik naar mijn toekomst kijk

“In de nabije toekomst hoop ik mezelf verder te ontwikkelen op het gebied van capaciteitsmanagement. Ik hoop dit in CWZ nog een lange tijd te kunnen doen. Omdat het vakgebied zo in ontwikkeling is, blijft mijn baan uitdagend. Op de korte termijn verwacht ik dan ook niet behoefte te gaan hebben aan grote carrièrestappen.”

“Of ik een tip heb voor wie het traineeship overweegt? Ik zeg: doen! Het is een enorm goede manier om jezelf verder te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Het is een goede manier om te leren hoe een ziekenhuisorganisatie in elkaar zit en je krijgt kennis mee waar je in de rest van je carrière altijd profijt van zult hebben. Mocht je planning en logistiek zo leuk vinden dat je het wil blijven doen, dan kan dat. Mocht je na een tijdje toch iets anders willen, dan heb je al kennis kunnen maken met andere vakgebieden waardoor je voor jezelf een goede keus kunt maken.”

rollen

Welke rol neem jij aan in de zorg van morgen?

Het zijn uitdagende tijden in de zorg. De vraag naar zorg zal de komende jaren sterk toenemen, de arbeidsmarkt is krap, de werkdruk hoog en de zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Hoe gaan we de zorg voor morgen organiseren? Planning en logistiek is het thema voor het komende decennium in de zorg. En tegelijkertijd een vakgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Er ontstaan nieuwe rollen en functies: de zorg heeft je nodig!

Jouw rol!